---
title: "Test ryzyka upadku dla seniora - 12 pytań (CDC STEADI) | neurorehab.pl"
url: https://neurorehab.pl/kalkulatory/ryzyko-upadku/
description: "Sprawdź ryzyko upadku w 2 minuty: 12 pytań na podstawie listy kontrolnej CDC STEADI. Wynik z wyjaśnieniem, co zrobić dalej, i ćwiczenia równowagi."
updated: 2026-10-21
business: neurorehab.pl, ul. Jana Kilińskiego 1, 34-400 Nowy Targ, tel. 18 307 01 11
---

Kalkulatory i testy

# Test ryzyka upadku - 12 pytań dla seniora i rodziny

Krótka lista kontrolna, którą senior może wypełnić sam albo z bliską osobą. Wynik od 4 punktów wskazuje, że warto porozmawiać z lekarzem i sprawdzić równowagę.

## W skrócie

Test opiera się na liście kontrolnej „Stay Independent” z programu STEADI amerykańskiej agencji CDC. Za odpowiedź „tak” przyznaje się 1 lub 2 punkty. Wynik 4 punkty lub więcej może oznaczać podwyższone ryzyko upadku - warto omówić go z lekarzem i umówić ocenę równowagi u fizjoterapeuty. Test nie jest diagnozą.

- **Pytań:** 12, odpowiedzi tak lub nie
- **Czas:** około 2 minut
- **Próg:** 4 punkty lub więcej - podwyższone ryzyko
- **Źródło:** CDC STEADI, lista „Stay Independent”

Na tej stronie

1. [Wypełnij test](#test)
2. [Co oznacza wynik i co zrobić dalej?](#co-dalej)
3. [Co zmniejsza ryzyko upadku?](#cwiczenia)
4. [Skąd pochodzą pytania?](#zrodlo)
5. [Pytania](#faq)

## Wypełnij test

1. Upadłem/upadłam w ciągu ostatniego roku. Tak (2 pkt) Nie2. Używam laski lub balkonika albo zalecono mi korzystanie z nich, by bezpiecznie się poruszać. Tak (2 pkt) Nie3. Czasami podczas chodzenia czuję się niepewnie. Tak (1 pkt) Nie4. Chodząc po domu, przytrzymuję się mebli. Tak (1 pkt) Nie5. Boję się, że upadnę. Tak (1 pkt) Nie6. Muszę odpychać się rękami, żeby wstać z krzesła. Tak (1 pkt) Nie7. Mam trudność z wejściem na krawężnik. Tak (1 pkt) Nie8. Często muszę się spieszyć do toalety. Tak (1 pkt) Nie9. Straciłem/straciłam część czucia w stopach. Tak (1 pkt) Nie10. Przyjmuję leki, po których czasem kręci mi się w głowie albo jestem bardziej zmęczony/zmęczona niż zwykle. Tak (1 pkt) Nie11. Przyjmuję leki nasenne lub poprawiające nastrój. Tak (1 pkt) Nie12. Często czuję smutek lub przygnębienie. Tak (1 pkt) Nie

Pokaż wynik Wyczyść

Odpowiedz na wszystkie pytania i kliknij „Pokaż wynik”.

Narzędzie działa po włączeniu JavaScript. Pytania i zasady oceny opisujemy poniżej - możesz też zadzwonić pod numer 18 307 01 11.

## Co oznacza wynik i co zrobić dalej?

- **0-3 punkty** - ryzyko nie wygląda na podwyższone, ale warto dbać o siłę i równowagę: regularny ruch, dobre oświetlenie, stabilne obuwie.
- **4 punkty i więcej** - możesz należeć do grupy podwyższonego ryzyka upadku. Pokaż wynik lekarzowi (zwłaszcza listę leków), sprawdź wzrok i umów ocenę równowagi oraz mieszkania.
- **Upadek w ostatnim roku** - nawet bez innych punktów to sygnał, by porozmawiać z lekarzem o przyczynie.

## Co zmniejsza ryzyko upadku?

Najlepiej udokumentowane są regularne ćwiczenia równowagi i siły (np. kilka razy w tygodniu), przegląd leków z lekarzem, korekta wzroku oraz usunięcie przeszkód w domu. Więcej w poradniku [jak zapobiegać upadkom seniora](https://neurorehab.pl/poradnik/profilaktyka-upadkow-seniora/) i na stronie [oceny bezpieczeństwa mieszkania](https://neurorehab.pl/ocena-bezpieczenstwa-mieszkania-seniora/).

## Skąd pochodzą pytania?

Pytania to polskie tłumaczenie listy kontrolnej „Stay Independent” (Rubenstein i wsp., 2011), wykorzystywanej w programie STEADI amerykańskich Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC). Tłumaczenie i opis przygotował zespół neurorehab.pl - nie jest to oficjalna wersja CDC.

## Pytania

#### Czy test zastępuje badanie?

Nie. To lista kontrolna do samooceny. Pełna ocena obejmuje m.in. badanie chodu i równowagi, przegląd leków, wzroku i warunków w domu.

#### Kto powinien wypełnić test?

Przede wszystkim osoby po 65. roku życia, osoby po upadku oraz każdy, kto czuje się niepewnie podczas chodzenia. Senior może wypełnić test sam lub z pomocą bliskiej osoby.

#### Co zrobić przy wyniku 4 punkty lub więcej?

Omów wynik z lekarzem rodzinnym i umów ocenę równowagi u fizjoterapeuty. Możemy też sprawdzić bezpieczeństwo mieszkania i zaproponować ćwiczenia.

Wynik ma charakter informacyjny i edukacyjny. Nie jest diagnozą i nie zastępuje badania przez lekarza ani fizjoterapeutę. W stanach nagłych dzwoń pod numer 112.

Inne narzędzia: [Od czego zacząć?](https://neurorehab.pl/kalkulatory/od-czego-zaczac/) · [Samodzielność seniora](https://neurorehab.pl/kalkulatory/samodzielnosc-seniora/) · [Strefy tętna treningowego](https://neurorehab.pl/kalkulatory/tetno-treningowe/) · [Interaktywna mapa bólu](https://neurorehab.pl/mapa-bolu/) · [Kalkulator kosztów](https://neurorehab.pl/kalkulator-kosztow/).

Ostatnia aktualizacja: 5 listopada 2026 - zespół neurorehab.pl

---
Rejestracja: tel. 18 307 01 11 | Gabinet: ul. Jana Kilińskiego 1, 34-400 Nowy Targ | Dojazd: powiat nowotarski i tatrzański | https://neurorehab.pl/kalkulatory/ryzyko-upadku/
