W skrócie
Test opiera się na liście kontrolnej „Stay Independent” z programu STEADI amerykańskiej agencji CDC. Za odpowiedź „tak” przyznaje się 1 lub 2 punkty. Wynik 4 punkty lub więcej może oznaczać podwyższone ryzyko upadku - warto omówić go z lekarzem i umówić ocenę równowagi u fizjoterapeuty. Test nie jest diagnozą.
- Pytań
- 12, odpowiedzi tak lub nie
- Czas
- około 2 minut
- Próg
- 4 punkty lub więcej - podwyższone ryzyko
- Źródło
- CDC STEADI, lista „Stay Independent”
Wypełnij test
Co oznacza wynik i co zrobić dalej?
- 0-3 punkty - ryzyko nie wygląda na podwyższone, ale warto dbać o siłę i równowagę: regularny ruch, dobre oświetlenie, stabilne obuwie.
- 4 punkty i więcej - możesz należeć do grupy podwyższonego ryzyka upadku. Pokaż wynik lekarzowi (zwłaszcza listę leków), sprawdź wzrok i umów ocenę równowagi oraz mieszkania.
- Upadek w ostatnim roku - nawet bez innych punktów to sygnał, by porozmawiać z lekarzem o przyczynie.
Co zmniejsza ryzyko upadku?
Najlepiej udokumentowane są regularne ćwiczenia równowagi i siły (np. kilka razy w tygodniu), przegląd leków z lekarzem, korekta wzroku oraz usunięcie przeszkód w domu. Więcej w poradniku jak zapobiegać upadkom seniora i na stronie oceny bezpieczeństwa mieszkania.
Skąd pochodzą pytania?
Pytania to polskie tłumaczenie listy kontrolnej „Stay Independent” (Rubenstein i wsp., 2011), wykorzystywanej w programie STEADI amerykańskich Centrów Kontroli i Prewencji Chorób (CDC). Tłumaczenie i opis przygotował zespół neurorehab.pl - nie jest to oficjalna wersja CDC.
Pytania
Czy test zastępuje badanie?
Nie. To lista kontrolna do samooceny. Pełna ocena obejmuje m.in. badanie chodu i równowagi, przegląd leków, wzroku i warunków w domu.
Kto powinien wypełnić test?
Przede wszystkim osoby po 65. roku życia, osoby po upadku oraz każdy, kto czuje się niepewnie podczas chodzenia. Senior może wypełnić test sam lub z pomocą bliskiej osoby.
Co zrobić przy wyniku 4 punkty lub więcej?
Omów wynik z lekarzem rodzinnym i umów ocenę równowagi u fizjoterapeuty. Możemy też sprawdzić bezpieczeństwo mieszkania i zaproponować ćwiczenia.
Wynik ma charakter informacyjny i edukacyjny. Nie jest diagnozą i nie zastępuje badania przez lekarza ani fizjoterapeutę. W stanach nagłych dzwoń pod numer 112.
Inne narzędzia: Od czego zacząć? · Samodzielność seniora · Strefy tętna treningowego · Interaktywna mapa bólu · Kalkulator kosztów.
Ostatnia aktualizacja: - zespół neurorehab.pl